vissza

Pusztai Szabolcs történelmi fotó, fafaragás kiállítása és pecsétes tégla gyűjteménye

Pusztai Szabolcs történelmi fotó, fafaragás kiállítása és pecsétes tégla gyűjteménye
2018. június 1. péntek 18.30- 2018. augusztus 31. péntek KIKK, előcsarnok

2018. június 1. péntek 18.30
KIKK, előcsarnok
Pusztai Szabolcs történelmi fotó, fafaragás kiállítása és pecsétes tégla gyűjteménye

„Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét, a magyarság kincsét!”(Babits Mihály)

„A jó tanár nemcsak pedagógus, hanem kertész, filozófus, esztéta, lélekbúvár, művész és mesterember egy személyben, s nemcsak tudását közvetíti — bár az sem kevés —, hanem példát ad, jellemet formál, ültet, gyomlál, olt és szemez, mint a kertész, életet visz a könyvekbe, a könyveken keresztül a tanításba, állandó s eleven hidat épít az eszmény és a mindennap, az elvontság és tapasztalás közé.” (Gyergyai Albert)


A kiállítást megnyitja Prófusz György tanár úr.

Többek között szó lesz:

A 3DP (térbeli) nyomtatásról

A június 1-ei tájékoztató az ipar 4.0, vagyis a negyedik ipari forradalom jelentőségét hivatott bemutatni. A jelenlévők archív fotók – és videók segítségével megismerhetik a 3D-s (térbeli) nyomtatás történetét ebben a magyarok munkásságát, valamint a technológia jövőnket formáló szerepét. Betekintést nyerhetnek abba, hogy betont, sót, acélt, kerámiát, üveget, de akár gyémántot is, vagy az annál sokkal keményebb grafén szálat is lehet nyomtatni. A vendégek megismerhetik a 3D nyomtatás oktatási szerepét is. Ízelítőt kapnak a 3D nyomtatás folyamatáról.

Röviden erről az ipari technológiáról

A 3D-s asztali nyomtató a XXI. századi amerikai (FDM) technológia segítségével 0,4 mm-es 175-230 Celsius fokon olvasztott műanyag szálat „rak le” rétegenként. A szálak vékonyságuk miatt hamar kihűlnek így egymáshoz tapadnak. A nyomtató a 3D-s rajznak megfelelően akár teljes egészében egyben nyomtatja ki a tárgyat, illetve képes arra, hogy a tárgyban tárgyat hozzon létre. A rajz segítségével, akár hajlékony tárgyak is készíthetők a szobahőmérsékleten kemény, törékeny anyagból, a PLA szálból. A másik nagy anyagcsoport az ABS szál, mely kültéri alkalmazást is lehetővé tesz. A folyamatosan fejlődő anyagtechnológia révén kompozit műanyag szálak is printelhetők, sőt ami még érdekesebb, hogy teljesen új anyagfajták alakulnak ki. Ipari alkalmazásban a leggyakoribb alapanyagok: a fémporok és a műgyanták. A 3D nyomtatás új távlatokat nyit a gyógyászatban, az ipari élet minden területén, az anyagtechnológiában és mindeközben fejleszti az ember kreativitását. Napjainkban igaz a mondás: „csak az nincs kinyomtatva, amire még nem gondoltunk”.

 

A kiállítás megtekinthető 2018. augusztus 31-ig.

SZÉP kártya elfogadóhely