vissza

A nők elleni erőszak felszámolásának napja

A nők elleni erőszak felszámolásának napja
2017. november 23. csütörtök 14.00 Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terme

Immár másodszor kerül megrendezésre a Nők Együtt Egyesület által a Nők elleni erőszak felszámolásának napja, melynek megálmodója a Nők Együtt Egyesület elnöke Orbán Veronika Katalin.
A rendezvény fővédnöke Witzmann Mihály Országgyűlési képviselő.

Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba ezt a nemzetközi napot, amelyet a nők ügyeivel foglalkozó aktivisták 1981 óta tartanak számon. Akkor a latinamerikai és karibi nők első találkozóján hirdették meg annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a diktatúra brutálisan meggyilkolt három nőaktivistát.

A nők elleni erőszakot az ENSZ a következőképpen határozta meg:
„A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában. Beleértendő, de nem korlátozandó a testi, szexuális és lelki erőszakra, melyet az áldozat a családon belül szenved el, ide értve a bántalmazást, a lánygyermekkel való szexuális visszaélést, […] a házasságon belüli nemi erőszakot […]” (Deklaráció a Nők Elleni Erőszak Megszüntetéséről, 1993).

A világon minden 18. másodpercben bántalmaznak egy nőt.

Az, hogy valahol mi is számít erőszaknak, országonként változó. A szokások, az eltérő szocializációs folyamatok miatt gyakorta maguk a nők sem tudják, hogy áldozatok.

Program:
14.00 - 15.30 Előadás a Nők elleni Erőszak különböző fajtáiról
Előadó vendégünk: Probszt Erika pszichológus, klinikai szakpszichológus, ih.terapeuta
A bántalmazás lehet szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak is.
Ezekről beszélgetünk részletesebben.

16.00 - 17.00 "Sétáljunk Együtt" mozgalom az erőszak ellen
Indulás: A Polgármesteri Hivatal elől. Segítsünk kiszellőztetni a fejünket és érezzük azt, hogy nem vagyunk egyedül!

SZÉP kártya elfogadóhely