vissza

Zene a Zöldben

Zene a Zöldben
2017. július 2. vasárnap 19.00- 2017. augusztus 27. vasárnap 19.00 Siófok, Jókai park

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!

2017. július 2. vasárnap 19.00
Sturcz QuartetVonósnégyesünk repertoárja a klasszikus zenétől a kortárs zenéig terjed, a pop és jazz zene érintésével, de főként a könnyed, szórakoztató, ismertebb klasszikus zene az irányadó.

Tagjaink ebben a műfajban elismert és lelkes fiatalok, akik számos neves budapesti zenekarban és kamarazenekarban, színházban játszanak. A teljesség igénye nélkül csak néhány ezek közül: Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Adagio kamarazenekar, Budapesti Operettszínház, Madách Színház, Vígszínház.

Számtalan siker fűződik a Sturcz vonósnégyes nevéhez: fellépett már a Buena Vista Social Club együttessel és Ibrahim Ferrerrel, a Jethro Tull együttessel, és Ian Andersonnal, Chris Thompsonnal, Leslie Mandokival, Bonnie Tylerrel, Jennifer Rushhal és a Kaolin együttessel is, rendszeresen közreműködik Al Di Meola és a Jethro Tull együttes koncertjein Európa koncerttermeiben.

Al Di Meola a következőket írta velünk kapcsolatban:"A tehetség az egyik legfontosabb szempont, de legalább annyira számít a zeném iránti lelkesedés. Magyarországon azt tapasztalom, hihetetlen a választék, és kifinomult a zenei kultúra. A zenészeknek nem a régi klasszikusokat, Bachot vagy Mozartot kell csak érteniük, hanem a kortárs zenét is. Ezek a srácok, /a Sturcz Quartet/ akikkel dolgozom, szeretik a kortárs zenét, az én zenémet is. Hát ez, ami döntő, mert velük meg tudom valósítani az álmaimat."
 

2017. július 9. vasárnap 19.00
Four Bones Quartet14 éves fennállása óta a Four Bones harsonakvartett megfordult a világ számos országában (Angliában, Ausztriában, Belgiumban, Észtországban, Kínában, Spanyolországban).

A harsona igazi elkötelezettjei Európa-szerte adnak teltházas koncerteket (Németországban szinte havi rendszerességgel örvendeztetik meg a közönséget változatos repertoárjukkal), emellett kimagasló eseményeken képviselik nagy sikerrel Magyarországot, és Ázsiába is visszatérő vendégnek számítanak.

"Egyedi, karakteres harsonaszólók, bravúros, homogén összhangzás...Ez, ami igazán jellemzi a Four Bones Quartetet" (Badische Zeitung).

Az 2011-ben megjelent Crossroads c. nagylemezük pedig kiváloán tükrözi a kvartett zenei repertoárjának sokrétűségét és változatosságát: 5 magyar kortárs zeneszerző kifejezetten az együttes számára komponált művei elkalauzolják a hallgatóságot a tangó, a jazz a folk és a komolyzene gyakran egymást keresztező világába.

Az elmúlt évtizedben számos kiváló művésszel, énekessel dolgoztak együtt, gazdagították zenei tárházukat belföldi és külföldi turnék során egyaránt, többek között: Palya Beával, Bocskor Bíborkával, Szirtes Edina Mókussal és Gereben Zitával, valamint Szabó Balázzsal (Szabó Balázs Bandája).
 

2017. július 16. vasárnap 19.00
Kodály Spicy JazzPár száz éve az emberek népdalokkal fejezték ki az érzelmeiket, örömüket, bánatukat. Ha akkoriban lettek volna slágerlisták, az élbolyban szereplő népdalok egészen biztosan ugyanarról szóltak volna, mint a mai rádiós közönségkedvencek: vágyódás, szerelem, boldogság, szívfájdalom, elválás.

A 20. század elején Kodály Zoltán, a magyar népzene-kutatás és népdalgyűjtés egyik legjelentősebb képviselője újra népszerűvé tette a népdalokat. Most pedig eljött az idő, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a mai fiatalokhoz és slágerekké váljanak olyan 21. századi platformokon, mint a Youtube, a Facebook, a Spotify vagy a Deezer.

Kodály Zoltán életművének legfontosabb üzenetét - Legyen a zene mindenkié! – a Kodály Spicy Jazz újragondolta:

LEGYEN KODÁLY A 21. SZÁZADI FIATALOKÉ VILÁGSZERTE!

A bemutatkozó koncert bekerült a Euronews adásába és online felületeire – 13 nyelven.

A Youtube-on több mint 5700 megtekintés.
 

2017. július 23. vasárnap 19.00
Fekete Nándor orgonaművész – Zene a képekbenFekete Nándor többszörösen nívódíjazott orgonaművész 2007-ben szerezte kiváló minősítésű zeneakadémiai diplomáját. „Zene a képekben” című látványkoncertjén a közönség azokat a zenéhez időzített művészi fotókat láthatja a kivetítőn, amelyek a zeneszerzők lelki szemei előtt is lebeghettek a művek megalkotása közben. Az egyórás koncerten világklasszis zenekari alkotások zseniális orgonaátiratai sorakoznak fel, és ez alkalommal sem maradhatnak el tolmácsolásában a zeneművek hátteréről szóló történetek, amelyek továbbsegítik megértésüket. A lenyűgöző hangzásról Európa legmodernebb szállítható koncertorgonája gondoskodik. További információ: www.nandorgona.hu

Műsoron:

• Antonio Vivaldi: A négy évszak – Tavasz, Tél 
• Ludwig van Beethoven: Holdfény szonáta, Örömóda 
• Edvard Grieg: I. Peer Gynt szvit 
 

2017. július 30. vasárnap 19.00
Amadinda ÜtőegyüttesAz Amadinda együttes 1984-ben alakult, tagjai a budapesti Zeneakadémián végezték tanulmányaikat. Az együttes a már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása mellett a kezdetektől fogva megkülönböztetett fontosságot tulajdonított annak, hogy működése inspirációt nyújtson magyar és külföldi zeneszerzőknek egyaránt. John Cage, Ligeti György, Steve Reich: a XX. századi zenetörténet e három meghatározó alakja is darabot komponált az Amadinda számára.
A 90-es évek második felében az említettek mellett három új, markáns célkitűzés jelent meg az együttes munkásságában: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint korábbi zenetörténeti korszakok darabjainak ütőhangszeres átiratban való megszólaltatása.
Ezek a törekvések egyedülálló repertoárt eredményeztek, melyet az Amadinda nagy sikerrel mutatott be olyan helyszíneken, mint a Philharmonie Berlin, Wiener Konzerthaus (Bécs), Royal Albert Hall (London), National Concert Hall (Taipei), Meyerson Symphony Center (Dallas) és a new york-i Carnegie Hall.
Az együttes munkásságának sokrétűsége számos lemezfelvételen is megjelenik. Ezek közül is kiemelkedik az a hat CD-ből álló sorozat, melyen John Cage összes ütőhangszerekre komponált darabja hallható. A sorozat utolsó lemeze 2011-ben jelent meg.
Az Amadinda együttes az elmúlt évtizedekben aktívan együttműködött olyan világszerte ismert művészekkel mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Eötvös Péter, Presser Gábor, Keller András, Paul Hillier, Rivka Golani és James Wood. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára az Amadindát az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartja számon a világ szakmai közvéleménye.
www.amadinda.com

 

2017. augusztus 6. vasárnap 19.00
Virtuózok - Részletek hamarosan...

2017. augusztus 13. vasárnap 19.00
Rivage QuintetA "Rivage" egy régóta fennálló, baráti társaságból alakult kamarazenei együttes.
Az ország különböző pontjairól érkezve a Balaton mellett találtuk meg a helyünket. Összeköt minket a környék hangulata és a közös zenélés öröme. Célunk, hogy megismertessük az itt élőkkel és az ide látogatókkal ezt az izgalmas formációt, a fúvósötöst. Műsorunkban Mendelssohntól a jelenkor zenéjéig evezünk, a komolyabb és a könnyedebb zenei műfajokat egyaránt érintve. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt szívesen invitálunk nyár esti koncertre.
A fúvósötösünk tagjai: 
- Márkus Kata, fuvola
- Bernáth Balázs, oboa
- Benedekné Gyarmati Klára, klarinét
- Horányi Ákos, kürt
- Szabó-Zámecsnik Ágnes, fagott
Ami a műsorunkat illeti, törekszünk a változatosságra. Hallható lesz többek között F.Mendelssohn: Szentivánéji álom Scherzoja, M.Mussorgskij: Egy kiállítás képei ismerős dallamai, G.Bizet: Carmen c. operájának népszerű motívumai, illetve A.Dvorak egyik szláv tánca is. A műsor további részében igényes, de könnyen emészthető melódiák csendülnek fel, például Johann Strausstól, vagy Scott Joplintól.

2017. augusztus 27. vasárnap 18.00
Nyáreste Vásáry AndrévalAugusztus utolsó hétvégéjén búcsút intünk a nyárnak, de még utoljára, ha az időjárás nem gondolja másként, kiülhetünk a "zöldbe", Siófok vízpart közeli parkjába egy kellemes zenés órára.

Vásáry André hazánk műfaji sokoldalúságáról és különleges, kristálytiszta hangjáról ismert művésze már nem először vendégeskedik Siófokon. Műsorában ezúttal  a komolyzene,  a crossover és a filmzene  legszebb darabjaival készül elvarázsolni a Jókai park közönségét.

André munkásságát eddig öt kiváló könnyűzenei és komolyzenei album őrzi, köztük három arany és egy platinalemez. Pályafutását kiemelkedő koncerthelyszíneken elért sikerek, nemzetközi hírű zenekarok és karmesterek elismerése, színházi (Pesti Színház és Nemzeti Színház)  és tévés szereplések sora fémjelzi itthon és külföldön is, így többek között az Egyesült Államokban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és immár Kínában is.

Akik az Eurovíziós válogatón énekelt popdalára emlékeznek, vagy a Sztárban sztárban bemutatott bravúros átalakulásait csodálták a televízióban, most személyesen győződhetnek meg arról, milyen varázslatosan  interpretálja gyönyörű, szoprán hangján például Handel, Brahms, Schuman ismert klasszikusait  is.  Számára a zenében nem az aktuális műfaj a lényeges, hanem az, hogy hatással legyen a közönségére. Műsorát  a Sturcz kvartett és Bárkányi Éva zongoraművész kíséri.  (Andréról bővebben:  www.vasaryandre.hu)

 

Jegyárak: ingyenes
SZÉP kártya elfogadóhely