vissza

Belvárosi Zenei Estek

2017. június 30-tól augusztus 25-ig

Belvárosi Zenei Estek
2017. június 30. péntek 20.00- 2017. augusztus 25. péntek 20.00 Siófok, Fő tér

2017. július 4. kedd 20.00
Guča Partyzans Brass Band
-
koncert -Magyarország Első Balkán Rezesbandája

2012 nyarán alakult meg a kilenc tagú Guča Partyzans, Magyarország első Balkán rezesbandája, magyar profi válogatott jazz-zenészekből.

Célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni szerb „underground” zene.

A Kusturica filmeknek és a világhírűvé vált gucai trombitafesztiválnak köszönhetően Magyarországon is közkedveltté és keresetté vált a szerb népzene.

Zenekarunk repertoárja a legismertebb és legkedveltebb szerzeményekből áll, amelyeket részben Goran Bregovic és Boban Markovic tettek világhírűvé.

A közkedvelt filmekben felcsendülő Mesecina vagy a Kalasnjikov című szerzemények megszólalása, jó néhány alkalommal teremtettek már fantasztikus hangulatot a közönség körében.

A Guča Partyzans Brass Band alapvetően egy koncert zenekar, de képes egyedülállóan arra is, hogy akár egy felvonulás résztvevői számára adják elő a dalokat, sétálás közben.

Az igazi balkán hangulatot zenészeink profi tudása és az elhangzó dalok megszólaltatása garantálja.
 

2017. július 7. péntek 20.00
Magyar Állami Népi Együttes
Hagyományok Háza

MAGYAR RAPSZÓDIA


Az előadás a Magyar Állami Népi Együttes 2013. évi észak-amerikai turnéjára készült. A műsort a társulat az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatta be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig.

„…nagyszerű programot mutattak be, amelyet felállva tapsolva – standing ovation – fogadott a lelkes publikum.”
Chicagói Krónika

„A műsor, melyet az együttes világhírű zenekara kísért, bámulatos ízelítőt adott a nézőknek a sokszínű magyar kultúrából…”
Las Vegas Tribune

A rapszódia mint műfaj jellemzője a zaklatottság, az érzelmek, gondolatok szenvedélyes hullámzása, a kifejezés szabadsága. A Magyar rapszódia című előadás a műfaj legfontosabb jegyeit magába építve, a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát. Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg.
A Magyar rapszódia zenei szempontból a magyar népzene régebbi rétegei mellett teret szentel a XIX században gyökerező csárdás és verbunkos zenének is. Ez az igen karakteres, semmivel össze nem téveszthető új műfaj, melynek származása és utóélete oda-vissza játszott a népi és a műzene mezsgyéjén, ereje miatt hatott a magyar és nem magyar kultúrára is: olyan alkotókra, mint Brahms, Berlioz és Liszt Ferenc.
Az előadást az teszi többek között egyedivé, hogy jó érzékkel egyensúlyoz a „látványosság” és az „intellektus” között. Dinamikus, monumentális, lírai és komor hangvételű tételei konzekvensen változó térrajzokkal párosulva forrnak szerves egységbe a zenével és a látvánnyal. A koreográfiák a műfaj legjobb példáit követve, nagy hangulatváltásokkal sorjáznak elénk. A táncjelenetek matériáját a Kárpát-medence folklórja biztosítja, melyből az alkotók a színpad könyörtelen szabályai szerint válogatnak, sűrítenek, az egyes jelenetekhez gondolati-érzelmi többlettartalmakat rendelnek.
„A papíron, lemezeken és múzeumi raktárakban őrzött kincs halott, ha nem teljesítheti már a gyakorlatban megtartó hivatását…” – vallják az alkotók nagy elődeik példáját követve. Ezért a Magyar rapszódia című produkció nemcsak művészi élmény, virtuóz látványosság, megérintő líra, mély érzelmeket kiváltó zenei gazdagság, hanem a néptáncos-népzenei hagyományokat tisztelő, de abban új lehetőségeket látó és kereső előadás, mely által az a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezőeszközévé válhat. Az előadás üzenete pedig segíthet abban, hogy a „ma embere” ne gyökértelen, számkivetett, érzelmeitől, hagyományaitól megfosztott túlélő legyen a XXI. század kopárra fésült szigetén.

Zeneszerzők: Herczku Ágnes, Kelemen László, Pál István, Radics Ferenc, Sebő Ferenc
Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Szappanos Tamás
Viselet- és jelmeztervező: Furik Rita

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Zenekarvezető: Radics Ferenc
Tánckarvezető:     Kökény Richárd
Tánckari asszisztensek:     Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor


2017. július 11. kedd 20.00
The FreakEnd
-
koncert -

A The FreakEnd zenekar kifinomult zenei feldolgozásaival országszerte számos rendezvény és fesztivál visszalátogató buli zenekara. A Belvárosi Zenei Estek során válogatást mutatnak be a „smooth lead by the beach” egyveleg­ükből, amely között fellelhetünk 70-80-as évek rock-pop slágereit és saját dalokat egyaránt (pl. Blues Brothers, Eric Clapton, Joe Cocker, Presser, James Brown, Jimi Hendrix, stb.)


2017. július 21. péntek 20.00
Crème de la pop
-
koncert -Az eredetileg négy (plusz egy) tagból álló, franciául egyáltalán nem beszélő zenekar 2013 tavaszán tett szent fogadalmat, hogy közös erővel megmentsék a 90-es évek számukra legkedvesebb magyar dalait a kifakulástól és a lassú elmúlástól. Mi sem alkalmasabb erre – gondolták –, mint egy másik veszélyeztetett zenei kinccsel való házasítás. Ez pedig a „manouche”, a 30-as évek francia swing stílusa, melyet Django Reinhardt tett híressé, de most a Hip Hop Boyz, a Sing Sing, a Carpe Diem és még sok más előadó dalaival tündökölhet ismét régi pompájában. Így hát mindenki kösse fel a „susinacit”, kopogjanak a „triplatalpú” cipők a parketten és hunyorogjunk a disco gömbbe! Éljenek a 90-es évek! Vive le Swing!

2017. július 25. kedd 20.00
Dunakeszi Szimfonikus Zenekar - "Muzsikál a mozi"
(volt Váci Szimfonikus Zenekar)
- filmzenei koncertje -A hangosfilm megjelenésével egyenes volt az út a zenéhez. A filmzenék népszerűsége behálózta a világot. A musical pedig nem csak a színháztermek székeit tölti meg töretlenül, hanem belopta magát a mozi világába is.
A Dunakeszi Szimfonikus Zenekar (volt Váci Szimfonikus Zenekar) musical-filmzene összeállítása a világhírű musicalek – Az operaház fantomja, A muzsika hangja, Chicago, Vámpírok bálja –, mellett népszerű filmek – Keresztapa, Álom luxuskivitelben, Volt egyszer egy Vadnyugat – feledhetetlen dallamaival kínál különleges élményt a közönségnek .

2017. augusztus 4. péntek 20.00
Popdealers
A Belvárosi Zenei Estek keretén belül a Popdealers együttes korunk slágereivel ad koncertet a Kálmán Imre Kulturális Központ előtti színpadon. A repertoárjukban hallhatóak lesznek pop, rock és funky kedvencek.


2017. augusztus 11. péntek 20.00
Talamba Ütőegyüttes - TOUR DE DRUMS című élő zenei koncertAz 1999-ben alakult csapat tagjai diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Az ütőegyüttes elnevezés esetükben egy olyan baráti társaságot és profi zenészekből álló csapatot jelöl, akiknek életcéljuk a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és ezen műfajok “megbékítése” egymással. Koncertjeiken így éppúgy találkozhatunk Bach fúgáinak vagy Muszorgszkij “Egy kiálltás képei”-nek crossover átiratával, mint a Magashegyi Underground dalainak újragondolásával, dzsesszel, népdalokkal, az afrikai törzsi ritmusokkal vagy éppen pörgős balkáni dallamokkal. Igazi crossover együttes, akik valódi XXI. századi muzsikával szórakoztatják a közönséget itthon és külföldön egyaránt. Az ország három különböző részéről származó zenész végül Gödöllőn lelt közös otthonra. A kultúra támogatásáról híres város adott nekik próbatermet és új életet 2007-ben, s a Talamba tagjai a mai napig ide térnek haza. Zenei jelenlétük nem merül ki a koncertezésben: a fellépések mellett kultúrmissziót is folytatnak, hiszen a kezdetektől fogva járják az országot, hogy a gyerekeket megismertessék a zenével, a hangszerekkel. Évente közel 20 000, jellemzően hátrányos helyzetű gyermekhez viszik el a zenét, ezáltal elérve azt, hogy azon települések lakói is részesülhessenek a zene, a közös muzsikálás élményében, akiknek esélye sem lenne eljutni egy koncertre.
Zenei táborukból folyamatosan kerülnek ki lelkes koncertrejárók és a zenét hivatásukká választó fiatalok. A társadalmi szerepvállalás mellett fontosnak tartják az eljövendő nemzedék oktatását is.

2017. augusztus 15. kedd 20.00
Helyszín: Hajóállomás
Királyok és Királynők élő zenei koncert

Sztárvendég: Falusi Mariann


Az életben demokrácia, a művészetben az arisztokrácia a fontos, mondta Artúro Toscanini. Neki volt igaza! Ezt nem most állapította meg a kiváló muzsikus, de azóta is osztogatjuk a címeket, rangokat.
Vannak királyok, hercegek, grófok nagy a tolongás a trón körül! A swing hercege, a pop királynője, Prince, Queen, King Crimson, bubik dámák, királyok-és ők mind ászok egyben.
Persze a legmagasabb rang -császár-, foglalt, az a közönség maga!
Falusi Mariann megidézi ezeket a Királyokat és Királynőket nem sorrendben, de megszólalnak:
Freddy Mercury, Queen, Michael Jackson, Frank Sinatra, Madonna, Király Linda, Louis Armstrong, Cher, ABBA, és még mások is!
Az elhangzó 18 dalt Mariann énekli, 5 tagú zenekar kíséretében:

Révész Richard zongora
Berdisz Tamás dob
Schneider Zoltán gitár
Frey György basszus
Csányi István vokál, saxofon.

 

Jegyárak: ingyenes
SZÉP kártya elfogadóhely