vissza

Országos filatélia kiállítás

Országos filatélia kiállítás
2016. június 25. szombat 15.00 Kálmán Imre Kulturális Központ előcsarnok

A Siófoki Hózer Imre Városi Bélyeggyűjtő Kör 2016. június 25-27 között a Kálmán Imre Kulturális Központban országos emlékív és levélzáró bélyeg kiállítást és versenyt rendez. Az ötletet a KIKK 40. születésnapja ihlette. Az esemény fő szervezője Nagy József titkár.

Körünk névadója 1930-ban született Balatonszabadiban. A polgári iskolát Siófokon végezte. Itt ismerkedett meg a bélyeggyűjtéssel. Titkársága alatt több mint százan hódoltak e nemes szenvedélynek. Egyedülálló magyar légiposta gyűjteménye bejárta az egész világot, számos díjat gyűjtve be. A fürdőélet megindulásának 100. évfordulójának emlékére 1963-ban határozta el, hogy a Balaton parti , illetve Balaton környéki 56 település postabélyegzőjével fogja ezt a különleges alkalmat megörökíteni, amelyhez a Magyar Posta által kiadott 20 filléres vízibuszt ábrázoló emlékbélyeget fogja felhasználni. Ez az egyedülálló bélyegzésgyűjtemény az idők folyamán megrongálódott, s megmentése lehetetlenné vált. - Id. Pataki Géza /körünk oszlopos tagja/a régi töredékek alapján idejét nem sajnálva rekonstruálta és elkészítette az új tablót, amit 2003-ban a Dél-balatoni Kulturális Központban avattak fel. Ez a körünk tulajdonát képező tabló ma a Városháza második emeletén a Balaton terem mellett tekinthető meg-. Névadónk el kezdte írni a magyar légipostai repülés történetét és katalógusát is. Siófokon halt meg 1987-ben és a Kele utcai temetőben helyezték örök nyugalomra. Bélyeggyűjteményének nagy részét a budapesti Bélyegmúzeumban lehet megtekinteni.

Nevét felvéve körünk 1999. január 11.-én alakult meg 15 ifjúsági és 30 felnőtt taggal. Elnöknek Hencz Józsefet, elnökhelyettesnek Böjtös Istvánt, titkárnak Nagy Józsefet választották meg. Körünk aktívan részt vesz Siófok kulturális életében. 2000-ben részt vállaltunk a FIREFILA 2000 országos bélyegkiállítás szervezésében, - ami Siófokon volt- és kiállítóként is szép eredményeket értünk el. Bronz, ezüst és aranyozott ezüstérmekkel büszkélkedhetünk. Minden évben részt veszünk a decemberben megrendezett adventi vásáron. Több tagunk Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége /MABÉOSZ/ által szövetségben végzett munkájukért bronz , ezüst, arany jelvényes gyűjtök a legmagasabb elismerést Hencz József elnökúr kapta , mert tiszteletbeli tagjának választották.

2012 óta az ország legnevezetesebb rendezvényén a HUNFILA – Nemzetközi Bélyegkiállításon is megméretettjük magunkat.

2012 Kalocsa 2013 Székesfehérvár 2014 Debrecen 2015 Tata 2016 Szombathely. Innen is ezüst és ezüstözött aranyérmékkel tértünk haza.

Körünkből többen beléptek a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségén belül alakult szakosztály egyikébe az Emlékív és Levélzáró Bélyeg Gyűjtő Szakosztályba./ELGYűSZ/. Ez a szakosztály 2006 április 22.-én alakult Budapesten, és azóta rendez kiállításokat és versenyeket országos szinten. Versenyein 2011 óta veszünk részt, és 2012-ben mi rendeztük meg a kiállítást magas szakmai és közönség sikerrel. Ezen a kiállításon több gyűjtőtársunk is részt vett ahol ezüst, és aranyozott ezüstérmeket mondhatnak magukénak. A kiállítás szakmai elismerésként Hencz József elnök úr átvehette az ELGYűSZ szakosztály vándordíját. Amit minden évben a szakosztályi közgyűlés szavaz meg, és jutalmazza azt a személyt aki az előző évben a legtöbbet tevékenykedett a szakosztályban.Körünk 2012óta minden évben kiadunk kettő emlékív párt, aminek témája szorosan kapcsolódik Siófok és Balaton témákhoz.

2012.-ben:100 éves a siófoki víztorony, Siófoki Trianon emlékmű

2013.-ban: Szekrényessy Kálmán a Balaton első átúszója, Siófok 150 éve fürdőhely, 120 éve gyógyfürdő,45 éve város

2014.-ben:120 éve halt meg Kossuth Lajos /első Kossuth szobor Siómaroson/,105 éves a Siófoki Református Gyülekezet,20 éves a Siófoki református templom.

2015.-ben: 960 éves a Tihanyi Alapító Levél / benne a FUK szóval ami Siófokra utal/

Ebben az évben tervezünk újabb kettő emlékív megjelentetését.

A kiadott emlékívek még korlátozott számban kaphatók körünk összejövetelein, minden kedden a Kálmán Imre étteremben.

Létszámunk ma 18 felnőtt és 9 ifjúsági tagból áll. A gyűjtők száma a mai modern világban lecsökkent,a fiatalok közül kevesen érdeklődnek a bélegek, emlékívek iránt. Céljaink között szerepel a bélyeggyűjtés megismertetése és népszerűsítése minden korosztály számára! Ez a hobbi egy értéket teremtő, és hasznos ismereteket adó tevékenység, sok-sok szépséggel.

Csatlakozni vágyókat hívjuk, várjuk körünkbe ahol lehetőség van régi és új bélyegek beszerzésére, gyűjtésére kedvezmények igénybevételére, kiállításokon való szereplésre!

Ezúton is szertettel várunk minden érdeklődött június 25.-én 15 órakor kezdődő kiállításunkon.

Szívesen fogadjuk magánszemélyek, családok, egyesületek, cégek támogatását rendezvényünk méltó lebonyolításához!/ elérhetőség: oras661495@freemail.hu
tel:06-30-749-27-29/

Jegyárak: A rendezvény ingyenesen látogatható
SZÉP kártya elfogadóhely