vissza

Fogas hal

Fogas hal
Siófok

A Balaton Fogasa önálló halfajt nem képvisel a Süllők nemében. Azonban a Fogas a Süllőnek egy sajátos balatoni fajtája vagy fajváltozata, amely a tó limnológiai, vagyis klimatikus, földtani, vízrajzi, fizikai, kémiai és élettani különleges adottságai formálták azzá a halfajtává, amely a valóban európai hírességre tett szert.
A Balaton Fogasát nem csupán nyelvileg, hanem rendszertanilag sem lehet más halasvizek (folyók és halastavak) Süllőjével azonosítani, mert a Fogas a fent említett környezeti hatások miatt a Süllő faj egy sajátos fajtájának /varietásának/ kell tekinteni.
Szép, fehérhúsú, ízletes, szálkamentes, pompásan foszló, kagylósan törő, emésztést javító hal, 4-6 kg változatait jegyezték fel 1835-ben.
Azon kevés természeti kincseink közül, amit Trianon meghagyott nekünk, kétség kívül a Balaton áll az első helyek egyikén. A magyar tenger nem csak természeti kincseivel gyönyörködteti a szemlélőt, hanem gazdaságilag is számottevő értéket rejt magában. Ilyen érték a Balatonnak az európai viszonylatban is elismert hírű magyar halkülönlegesség a „Fogas”. Írja könyvének előszavában id. Zimmer Ferenc Halászmester, magyar királyi kereskedelmi tanácsos.

Kép forrása: https://pelsologia.blog.hu/api/trackback/id/4850800
Siófoki Települési Értéktárba vett: 2020. október 29.

SZÉP kártya elfogadóhely