vissza

Siófoki keleti móló

Siófoki keleti móló
Siófok

A kikötőt a Sió kitorkolásánál képződött öbölből fejlesztették ki oly módon, hogy a két oldalt fa szádfalat vertek le, hogy a medret kimélyíthessék, a kőhányásból mólót építettek 1863-64-ben. Ez a fa szádfal a 2012-es felújításig biztosította a keleti móló alacsony partfalát. A móló elkészültét követően töltötték fel a keletre fekvő vízterületet, ebből keletkezett a rózsaliget.
A következő százötven évben a keleti mólón kisebb-nagyobb javítási munkálatokat végeztek, alapvetően a téli jegesedés, jégtorlódás által okozott, illetve háborús sérülések kijavítása történt.
A siófoki közforgalmú kikötő legutolsó felújítására 2010-2011-ben került sor, amikor a személyhajó állomás előtti partszakasz és a nagyhajók utas ki- és beszállítására alkalmas partfal és járófelület, a forgalmi épület újult meg. A siófoki kikötő keleti mólójának felújításához szükséges terveket és azok engedélyezését 2010. évben kezdte el a Balatoni Hajózási Zrt.
Első lépésként a rózsaliget előtti, 1930-ban épült kikötőfalat kellett kiváltani, ugyanis ennek a létesítménynek több részén a kibomlott betonvasak veszélyeztették a kikötőben sétálók testi épségét.
A 106,5 m hosszú új kikötőfal 10 m hosszú és 1 m széles „Omega” szelvényű, vasbeton szádfalak felhasználásával készült, egy-egy szádfal súlya 4,3 tonna. A szádfal mögötti részen 15 hársfa ültetésével, padok, szerelvények kihelyezésével elektromos tankolást lehetővé tevő berendezéssel vált kompletté a kikötő ezen része.
A keleti móló teljes hossza 290,0 méter.
Az alacsony függőleges partfal az addig Magyarországon nem honos technológiával, függőleges szádfalak behelyezésével, a mögöttes parti terület teljes felújításával készült el.
A területen a XX. század eleji fém kikötőbak, horgony és más kikötői eszköz szolgál látványosságul. Ennek járószintje + 190 cm koronamagasságú.
A keleti mólófej felújításának megkezdése előtt 2012. július 24-én a Siófoki Polgármesteri Hivatalnál folytatott tárgyaláson kérte a város, hogy az Oroszország által adományozott „Béke Angyala” aranyozott szobor kerüljön a mólószár árbocára. A Balatoni Hajózási Zrt. tervezője, Biró József hajós és munkás kollégáinak közreműködésével, illetve a korszerű technológiával rendelkező ASA Építőipari Kft. közös munkájának eredményeként rövid idő alatt elkészült a létesítmény.
A szobrot 2012. szeptember 4-én avatták fel.
A keleti móló további szakaszát a négy darab rondellával 2013. tavaszára készítették el.  A parthoz legközelebbi rondella a „Hajósok rondellája”, mivel ezt a hajósok és a hajózási társaság munkatársai anyagi hozzájárulással segítették létrehozni. Az elkészült mű azóta is a siófokiak és a városba látogató turisták egyik legkedveltebb sétáló, pihenő és horgászó helyszíne.

Siófoki Települési Értéktárba vett: 2020. szeptember 24.

SZÉP kártya elfogadóhely