vissza

Siófoki Női Kar

Siófoki Női Kar
Siófok

Az ország egyetlen „bányász” női kara 1971-ben alakult a Siófoki Kőolajvezeték-építő Vállalat támogatásával.
Első karvezetőjük S. Szerdahelyi Katalin volt, aki a siófoki Zeneiskola tanáraként vállalta vezetésüket, tanításukat. Őt követte 1974-től a siófoki származású Tímár Imre, a Budapesti Tanítóképző Főiskola tanára, karnagya, aki több mint 30 évig vezette az énekkart. Munkáját segítették a Zeneiskola tanárai, Csizmadia Mária, valamint Bernáthné Fülöp Zsuzsa zongoratanár. Tímár Imre 2007-ben bekövetkezett halála után, leánya, Tímár Cecília vette át az 1991-ben egyesületté alakult kórus vezetését 2013-ig. Az egyesület vezetője a kezdetektől Soós Ferencné. A 2015-16-os évadtól elhagyták nevükből a „Bányász” jelzőt, azóta Siófoki Női Kar néven működnek. Az éneklő közösség az évek, évtizedek során sok meghívást kapott, és részt vesz igényes és lelkes művészeti vezetők irányításával, felkészítésével rendezvényeken, fesztiválokon, egyházi és világi hangversenyeken, rádió és CD felvételeken, országon belüli és külföldi vendégszerepléseken.
A fellépéseken elhangzó műsor összeállítását a sokszínűség, igényesség, a magas művészi fok jellemzi. A kórus repertoárjába tartoznak a gregorián daloktól kezdve, neves zeneszerzők egyházi és világi kórusművei. Az énekkar számos elismerő oklevél mellett két magas szintű minősítéssel rendelkezik, ezek: Aranyminősítés Diploma, valamint a Fesztiválkórus cím.
A közösség elkötelezett baráti társaság, akiket összeköt az éneklés szeretete. Jelenlegi művészeti vezetőik: Bati Zoltán és Bati-Béleczki Anita, akik 2013 szeptemberétől új színt, lendületet hoztak magukkal. A kórus tagjainak a létszáma és a munka minősége is emelkedésnek indult.
A Siófoki Női Kar 2018-ban Somogyország Kincse kitüntetést kapott.

Somogy Megyei Értéktárba vett: 2018. március 21.
Siófoki Települési Értéktárba vett: 2020. június 25.

SZÉP kártya elfogadóhely