vissza

Kálmán Imre életműve

Kálmán Imre életműve
Siófok

1882. október 24-ik napján született Siófokon, a család harmadik gyermekeként. Életének első pár éve gondoktól mentes volt. Az ő házában alakult meg a Siófok fejlesztésére vállalkozó társulat, ami 9 év után becsődölt. A szülők a válság miatt elosztották a testvéreket a nagynénik és nagybácsik között, így került a budapesti Gizi nénihez. Ebben az időszakban támadt fel benne a vágy, hogy muzsikus legyen.
Zongoristaként 1897-ben mutatkozott be a fővárosi közönségnek, ekkor 15 éves volt. Csodagyerekként ünnepelték, de a zongorista karrierről 1900-ban betegség miatt le kellett mondania, ekkor fordult a zeneszerzés felé. Első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be nagy sikerrel a Vígszínházban. Ezután Bécsbe költözött és 1938-ig ott is maradt.
1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, amely szerzőjének nemzetközi hírnevet szerzett. Az Anschlusst követően zsidó származása miatt Amerikába menekült. Nagysikerű művei továbbá A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő.
A halál 1953. október 30-án, álmában érte utol. Ausztria állami pompával temette el, oda, ahova kívánta: a bécsi központi temetőbe Beethoven, Brahms és Mozart szomszédságába. Az utolsó művét az Arizona Ladyt fia fejezte be, amit 1954.01. 01-jén mutattak be a berni Stadttheaterben.
1993-ban Siófok városa posztumusz díszpolgárává avatta. Kultuszát szülőháza, a Kálmán Imre Emlékház és a Kálmán Imre Kulturális Központ őrzi.

Somogy Megyei Értéktárba vett: 2014. június 11.
Siófoki Települési Értéktárba vett: 2020. június 25.

SZÉP kártya elfogadóhely