vissza

Jókai-bérlet előadásai

Kamara-bérlet

Jókai-bérlet előadásai
Kálmán Imre Kulturális Központ

202
Dalok a Kispipából - Seress Rezső est

Fesztbaum Béla és a Kék Duna Szalonzenekar
koncert

Az esten a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékezünk. Dalainak és a korszak anekdotáinak segítségével megidézzük ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust”, a „kis Seresst”, aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a ’30-as, ’40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá.

Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak: Fizetek, főúr, Csak átutazó vagyok itt a Földön, Szeressük egymást, gyerekek, Az élet egy nagy csodálatos semmi... Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: „Nem muzsikus – csak zseni.”

https://www.youtube.com/watch?v=luCTDlgdXvo

Az előadás hossza202
Svejk vagyok, zenés sörözgetés egy derék katonával

Mikó István önálló estje
színmű

Nagy idők nagy embereket kivánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősők, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont. Jellemrajzuk elhomályosítaná még makedóniai Nagy Sándor dicsőségét is. Manapság, a prágai utcákon járva, találkozhattok egy ütött-kopott férfival, aki maga sem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történetében. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit, és őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznétek, hogy hívják, egyszerűen és szerényen így felelne:   “ Svejk vagyok....”

https://www.youtube.com/watch?v=TT5UZ_980FA&list=RDTT5UZ_980FA&start_radio=1&t=43

Az előadás hossza202
Színes orchideák

Hűvösvölgyi Ildikó és Kautczky Armand
zenés-dalos est

Részletek musical-ekből (Macskák, Vörös Malom...), zenés vígjátékokból (Imádok férjhez menni, Charley nénje...).
Nosztalgia blokk Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd legismertebb dalaiból.
Versek Wass Alberttől, Reményik Sándortól, Weöres Sándortól, Romhányi Józseftől.
Receptek hölgyeknek és egyéb csacskaságok...

Az előadás hossza 60 perc egy részben.202
Többet magunkról

A Grecsó fivérek összművészeti estje
irodalmi zenés-táncos pódiumest

Új, egyedi Grecsó prózák, friss versek, családi történetek és anekdoták alapozzák meg az estet, melyet az improvizatív jazz zene és persze leginkább a szintén pillanat szülte kortársbalett, Grecsó Zoltán összetéveszthetetlen mozdulatai varázsolnak színház élménnyé. Az irodalom és a zene dialógusa minden estén egyedi, de a válaszok különös ritmusa, a fény-terek éteri játéka és a művészeti ágak közötti tagolás mégis feszes keretet ad az estnek. Ahogy a testvérek ironikus vetélkedése, a tánc és az irodalom nyelvén előadott fricskák is segítik a nézők azonosulását, hiszen családi tükörhelyzeteket generálnak, ahol a saját identitásuk kerül reflektorfénybe.

A Grecsó fivérek estjén fontos és visszatérő téma a viharsarki származás és persze a falusi hagyomány.

A testvérpár egyszerre nyit új lehetőségek felé, például a verses megszólalásokkal és szimultán szólamokkal (ezen az estén nem csak válaszolnak egymásnak irodalom és táncos színház, nem csak értelmezik, de ki is egészítik egymást), ami egyszerre hagyja meg az egyediség élményét, mégis komplex, pontos dramaturgiával dolgozik, ami különös átmenetet jelent egy irodalmi pódiumest és egy színházi, zenés, táncos előadás között.

A többet magunkról őszinte, vallomásos és karakteresen személyes est, használva a Grecsó fivérek művészetét és a testvérek alanyi nyitottságát.     

Az előadás hossza202
Shirley Valentine

József Attila Színház
lírai komédia

Sült krumpli, tükörtojás – ez lesz ma vacsorára. Mrs. Bradshaw, született Shirley Valentine évtizedek óta már csak a konyhai falnak beszél. Mert ha a férjéhez szólna, olyan, mintha a falnak beszélne. Ezért inkább az igazi falat választja. De talán mégse zárult be végleg minden kapu… Ki tudná megmondani, a világ bármely táján hány hasonló, középkorú asszony ismer magára Shirley sorsában? Hányan és hányszor gondoltak arra, hogy ki kellene lépni a háztartás és a házasság monotóniájából, a megunt háziasszonyi és családanyai szerepből, és elmenni messzire? Mindent otthagyni és új életet kezdeni. Megkeresni régi énünket és mai, igazibb önmagunkat.

https://www.youtube.com/watch?v=c0gCoF_s_Mk

Az előadás hossza 120 perc két részben.
202
A nemzet csalogánya
Turay Ida Színház
zenés színpadi mű

https://www.youtube.com/watch?v=qm1W-a_9nKk

Az előadás hossza

SZÉP kártya elfogadóhely